6. 3. - 8. 3. 2026
2 490
Přihláška
6. 3. - 8. 3. 2026

Víkendovka - Adventure Menu v Podkrkonoší

Adventure Menu potkáš na naší každé výpravě a v každém outdoorovém krámě. Jak vlastně vzniká a co všechno obnáší vymyslet nové cestovní jídlo? Vyraž s námi do krásného podkrkonoší nahlédnout do hrnců místních kuchařů!

Expedice #1528
3 dny6. 3. - 8. 3. 2026
EvropaČeská republika
10Účastníků
Náročnost
2 z 5

Expedition Club staví na myšlence propojování lidí, které spojuje vášeň pro cestování, odvaha čelit náročným výzvám a touha nikdy neztratit dobrodružného ducha. Proto je pro nás naprosto přirozené hledat podporu u lidí a firem, které to cítí podobně. S Adventure Menu nás nespojuje jen vzájemná spolupráce, ale především lidské kamarádství. Fridolín Tlustý, vývojář této skvělé značky, s námi vystoupal na Ararat, brázdil vody okolo Vnějších Hebrid a patří mezi ty, kdo nikdy nezkazí žádnou srandu. Miluje vaření, outdoorové vybavení a dokázal si poradit i se zimní verzí grónského ACT. Právě z takových přátelství čerpáme sílu a inspiraci pro naše další výpravy.

Pod pokličku

Na cestách nejde o to, kolik kilometrů ujdeš, ale jak si je užiješ, a v tom hraje opravdu důležitou roli dobré jídlo. V Adventure Menu věří, že i v horách, pouštích nebo na moři můžeš jíst poctivě – chutně, zdravě a bez chemie. Žádné instantní prášky, ale opravdové poctivé jídlo připravené jako doma, které si můžeš dát kdekoliv. Dobrodružství chutná líp, když máš co jíst.

Když pak po poprvním testování samoohřevného systému zjistili, že jim to vážně funguje i v -10 °C, bylo jasno. Zrodil se český patent, který dnes používají polárníci, horolezci, armáda i my v Expedition Clubu.

Jak lyofilizovaná strava mění cestování?

Dříve platilo, že když jsi chtěl vyrazit někam daleko, musel ses smířit s tím, že jídlo bude buď těžké, nebo né příliš chutné. Z toho důvodu přišla lyofilizace – proces, při kterém se jídlo nejdříve zmrazí a pak se z něj pod tlakem vysaje voda. Výsledek?

Lehký balíček, který si zachová vůni, chuť i živiny. Stačí přidat horkou vodu a za pár minut máš jídlo, které chutná jako opravdové. To změnilo všechno. Horolezci díky tomu zmenšili batohy a přitom se nemuseli vzdát teplé večeře, cestovatelé zase můžou plánovat delší úseky bez civilizace. Zkrátka – lyofilizace dala svobodu do cestování a ukázala, že můžeš jíst dobře, i když jsi tisíc kilometrů od nejbližší kuchyně. Díky Adventure Menu a jejich dlouhému vývoji tohoto jídla, si i ty můžeš dnes pochutnávat na špičkových jídlech za přijatelnou cenu.

2
+
5
Turista
Náročnost
Jednodenní túry v horském terénu

Větší část víkendu strávíš bez ohledu na počasí venku, ale cílem je se podívat pod pokličky kuchařům a třeba i něco ochutnat. Obě noci ale spíme na krásné chatě a využijeme pohodlí jejího zázemí. Během víkendu je v plánu túra o délce 15-20km s převýšením do 1000m.

 
 
 

Doprava

Doprava na místo je v režií účastníků. Zkoordinujeme ale domluvu spolujízdy mezi účastníky, případně není problém se dopravit do Trutnova vlakem. Pokud bude k dispozici, vezmeme z Brna expediční dodávku.

Ubytování

Zázemí nám udělá krásná a velice stylová roubenka u Horní Lysečiny (cca 18km od Trutnova). Kromě spaní v teple (klidně i nad kachlovou pecí) a odpočinku po pořádné túře si tu můžeme večer sednout k ohni a užít si společné večery. Chata má rovněž k dispozici soukromou finskou saunu a whirpool, takže regenerace bude velmi důkladná.

Stravování

Veškeré jídlo je v režii účastníků. 

Co cestou uvidíš?

Plán akce je pouze orientační, je ovlivňován počasím, osudem a přáním samotné skupiny.

1. den

Potkáme se v odpoledních hodinách buď v Trutnově, nebo přímo u roubenky. Rozděláme oheň, něco dobrého opečeme a užijeme si společenský večer.

2. den

Ráno vyrazíme přímo tam, kde vzniká Adventure Menu. Nahlédneme pod vařečky místních kuchařů, projdeme si proces sušení a zjisíme, co je potřeba pro vývoj nových jídel. Vším nás provede Fridolín Tlustý, hlava vývoje, inovativní jedlík a hlavně náš kamarád. Po dobrém obědě ještě stihneme vyrazit na výlet do okolí, ať si užijeme Podkrkonoší a víkendu v horách. Večer strávíme u ohně na chatě, případně v sauně, nebo pokud nám zbydou ještě síly, tak zamíříme do centra Trutnova na nějaké to povídání u piva.

3. den

Tento den si dáme pořádně do těla. Podnikneme delší túru do našeho nejvyššího pohoří, a kdo ví, třeba vystoupáme i na Sněžku. Po celodenním výletě pak zamíříme na cestu zpět domů.

ukázat další dny

Tvůj průvodceŠtěpán Šůstek

běžec
knírač
fotograf
markeťák

Štěpán je nová posila do našeho interního týmu. Kromě pěstování prvotřídního kníru je jeho zálibou horský běh, skialpy, focení a marketing. Kromě toho ví snad všechno o outdoorovém materiálu co je v silách jednoho lidského mozku obsáhnout a vládne vytříbeným suchým humorem. Ať už chceš posunout marketing své firmy na nový level, poradit s výběrem horolezeckého matroše, nebo třeba vyfotit štěňátko do rodinného alba, Štěpán je tvůj člověk. 

Detail průvodce
Lukáš Mádr

Garant výpravy

Lukáš Mádr

Cena představuje především pokrytí nákladů průvodce a organizaci exkurze. Do kuchyní Adventure Menu se samozřejmě podíváme zadarmo! Naopak se možná můžeš i těšit na nějakou výhodnou nabídku či ochutnávku:)

Co je v ceně

  • Průvodce Expedition clubu
  • Organizace exkurze 

 

Co není v ceně

  • Doprava na místo. (Případně lze dojet vlakem do Hanušovic)
  • Jídlo
  • Ubytování v roubence (cca 1240,-/osoba, i se saunou a veškerým zázemím okolo)

Nejčastější otázky / FAQ

Legislativa

Tuto výpravu/kurz/školení, organizuje firma Expedition Club community s.r.o. IČ: 19238355. Nejedná se o kombinaci služeb cestovního ruchu = zájezd.

Přihláška

Po podání přihlášky Ti přijde obratem email "potvrzení o přijetí přihlášky".  Následně Tě osobně kontaktuje průvodce, který s tebou probere detaily výpravy, až poté Ti finálně schválí přihlášku.

Platba

Po schválení přihlášky průvodcem Ti přijde email o schválení přihlášky a budeme po Tobě požadovat zálohu, která činí 50 % ceny výpravy. Doplatek po Tobě budeme chtít 47 či 37 dní před začátkem výpravy, dle typu výpravy. K oběma platbám Tě vyzveme emailem. Více ve smluvních podmínkách.




Průvodce

U nás mají průvodci volnou ruku a jezdí i do míst, kde sami nikdy nebyli. Nevnímáme to jako hendikep, ale naopak výhodu, na které si zakládáme. Průvodce, který vyráží do míst, která sám objevuje, dokáže své nadšení mnohem lépe přenést na ostatní, než průvodce, který se vrací do stále stejných míst, která mu již dávno zevšedněla. Ke každé destinaci, kam se vracíme, máme detailní know-how, na základně kterého dokáže zkušený průvodce vše potřebné zařídit. Každý člen našeho týmu má vynikající organizační schopnosti a dokáže se rychle zorientovat v novém prostředí. Naše výpravy proto nestavíme na kulturních a historických výkladech, ale na společném prožitku z objevování nových míst v komorní atmosféře malé skupiny.

Horští vůdci IFMGA

Výstupy na Alpské vrcholky, ledovcové túry, skialpové a freeridové výpravy vedou vždy Horští vůdci IFMGA, nebo horští vůdci - aspiranti. Tedy lidé s nejvyšším možným vzděláním v horách a jediní, kteří mají kompetence v takových terénech vést klienty. Na základě toho je také omezený počet lidí na výpravě, aby skupina odpovídala mezinárodním standardům a udržoval se důraz na bezpečnost pohybu.

Podobné kurzy a akce